Gever Tulley, fondatorul unei școli de vară americane care îi învață pe copii să construiască lucrurile pe care și le imaginează cu unelte adevărate, vă propune să lăsați copiii să facă 5 lucruri periculoase, din motive bine întemeiate.

Trăim într-o lume în care regulile de siguranță ale copilului sunt tot mai stricte. Nu pare să existe o limită la cât de exagerate pot să fie aceste reguli. Avem impresia că orice obiect mai ascuțit decât o minge de golf are un potențial letal pentru copii mai mici de 10 ani. Unde se oprește tendința asta? Gever Tulley trasează câteva granițe bine definite la școala Tinkering School din SUA, unde îi învață pe copii despre viață, pericolele sale și modurile în care să se ferească de ele.

Când rotunjim toate colțurile și eliminăm toate obiectele ascuțite, prima oară când un copil o să intre în contact cu asemenea obiecte o să se rănească.

În timp ce granițele a ceea ce stabilim ca fiind zonele de siguranță devin tot mai restrânse, nu le oferim copiilor șansa valoroasă de a învăța cum să interacționeze cu lumea din jur. În ciuda tuturor intențiilor noastre bune, copiii vor fi tentați întotdeauna să facă cele mai periculoase lucruri, indiferent de locul în care se află.

Există câteva lucuri simple pe care le putem face pentru a ne crește copiii să fie creativi, încrezători și capabili să controleze ce se întâmplă în jurul lor. Iată ce vă recomandă profesorul de științe Gever Tulley.

1. Jocul cu focul

A învăța să controleze una din forțele de bază ale naturii este un moment important pentru fiecare copil. Dacă se joacă cu el, copiii învață anumite lucruri de bază despre foc, despre admisiune, combustie și evacuare. Acestea sunt cele 3 elemente de bază ale focului pe care trebuie să le știi dacă vrei să-l controlezi.

Puteți să vă gândiți la focul în aer libe ca la un laborator. Permiteți copiilor să-l observe, în timp ce îi supravegheați și le explicați principiile de bază. Povestiți-le despre modul în care omenirea a ajuns să folosească focul în diverse scopuri utile și ce se întâmplă dacă el nu este manevra corespunzător. Astfel, nu vor fi tentați să facă acest lucru pe ascuns și să se rănească.

2. Jocul cu briceagul

Bricegele încep să dispară încet din conștiința noastră culturală, din nefericire, deși sunt unele dintre cele mai versatile obiecte foarte utile omului. Briceagul este prima unealtă universală pe care o primești. Este o spatulă, o pârghie, o șurubelniță și o lamă. Și este o unealtă puternică, care îți dă forță. În mult culturi, copiii primesc cuțite de când încep să meargă, așa cum se întâmplă în rândul eschimoșilor. Cei mici pot dezvolta o percepție de sine extinsă cu ajutorul unor unelte în copilărie, susține specialistul.

Stabiliți câteva reguli de bază:

  • Nu tăia înspre tine
  • Menține lama ascuțită;
  • Nu o forța niciodată;
  • Fii conștient în permanență că te poate răni.

Acestea sunt lucruri pe care copiii le pot înțelege și le pot exersa, cu ajutorul unui adult care să le explice modul constructiv de folosire și metodele de evitare a accidentărilor.

3. Aruncatul unei sulițe

Oamenii de știință au descoperit că avem creierul setat să arunce lucruri. La fel ca mușchii, dacă nu îți folosești unele părți ale creierului, acestea tind să se atrofieze în timp. Dar când îl exersezi, orice mușchi adaugă un plus de vigoare întregului sistem, lucru care se aplică perfect creierului.

S-a dovedit că prin aruncare, se stimulează lobii frontali și parietali, care sunt responsabili de acuitatea vederii, percepția 3D și de rezolvarea structurală a problemelor. Îi ajută să își dezvolte percepția vizuală și abilitățile intuitive. Iar aruncarea combină abilitățile fizice cu cele psihice, așa că este benefică pentru corp și minte.

Aceste activități care implică o țintă îi ajută pe copii să își dezvolte atenția și concentrarea.

4. Dezasamblarea aparatelor electrice

Există o lume plină de lucruri interesante înăuntrul mașinii de spălat vase. Data viitoare când vreți să aruncați un aparat electric, nu o faceți. Dezasamblați-l împreună cu copilul.

Chiar dacă nu știți ce fel de piese sunt, încercarea de a le ghici scopul este un exercițiu foarte bun pentru copii. Copiii vor explora complexitatea pieselor și vor fi satisfăcuți să intuiască cum funcționează o parte din ele.  Este un tip de cunoaștere foarte important.

5. Interpretarea legilor

Există anumite legi care încearcă să ne limiteze interacțiunea cu lucrurile pe care le avem – în acest caz, cu media digitală. Este un exercițiu simplu – cumpărați un cântec de pe iTunes, scrieți-l pe un CD, transformați piesa de pe CD într-un mp3 și apoi ascultați-o pe același calculator. Tocmai ați încălcat legea!

Este important pentru copii să înțeleagă că unele din aceste legi sunt încălcate accidental și că legile trebuie să fie interpretate, conchide Gever Tulley.

Fie că sunteți sau nu de acord cu experimentarea jocurilor de mai sus, puțin pericol, gestionat cu vigilență și responsabilitate, este întotdeauna util pentru copii și adulți. El stă la baza instinctului nostru de supraviețuire, învățare și evoluție.

Iar învățarea prin descoperire, principiu de bază în activitatea Aletheea, este cea mai eficientă, trainică și plăcută cale spre evoluție!

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copiilor

Cum vă dați seama dacă școala copilului îi sabotează viitorul profesional

9 capacități ale creierului care ne ajută să ne atingem orice obiectiv

 

 

 

Comments are closed.