Când discutăm despre reguli în școli, știm că ele trebuie să existe, să fie respectate cu consecvență, alese cu pertinență și adaptate, periodic, situațiilor diverse. Însă cu siguranță nicio școală nu are nevoie de reguli ridicole, precum cele povestite de foști elevi din mai multe școli ale lumii.

Fără telefoane mobile, cu uniforme și tunsori regulamentare, multe unități de învățământ din lume și-au luat măsuri de siguranță când vine vorba de comportamentul elevilor când se află la școală.

Unele reguli sunt justificate și firești, confirmate de specialiști în educație, pe când altele se pot naște dintr-un exces de zel și o subiectivitate greu de înțeles.

Mai jos vă oferim câteva exemple amuzante de reguli stupide impuse unor elevi mai puțin norocoși.

 1. O școală primară din SUA permite elevilor să consume doar două tipuri de gustări: mere sau morcovi. Orice alt fruct sau aliment luat ca gustare este interzis, iar consumul atrage asupra elevului avertismente sau chiar scăderea notei la purtare. Măsura nu a fost niciodată explicată de conducerea școlii.
 2. O altă școală americană permite elevilor de sex opus să se îmbrățișeze doar cu acordul scris al părinților. În altă instituție de învățământ de peste Ocean, îmbrățișatul este strict interzis, deoarece actul este considerat vinovat de întârzierea elevilor la ore.
 3. La o școală foarte riguroasă cu uniformele din California, elevelor li se permitea să poarte pantaloni în sezonul rece, dar doar dacă purtau deasupra acestora fusta uniformei.
 4. Ciara Doherty, o utilizatoare Facebook de la un liceu din Michigan, ne anunță că instituția de învățământ a interzis folosirea cuvântului … șarpe. Fără explicații.
 5. O școală din statul american Ohio a introdus în codul de conduită interdicția ca elevii să se costumeze în Dinozaurul Barney.
 6. O școală primară din Australia a interzis aplaudatul la Assembly-ul lunar, pe motiv că acest mod de manifestare a aprecierii poate complexa copiii cu probleme senzoriale, incapabili să aplaude ca ceilalți colegi sănătoși.
 7. La o altă instituție de învățământ din Australia, elevii trebuie să plătească câte 2 dolari pentru fiecare zi în care doresc să poarte o șapcă sau o pălărie la școală.
 8. În regulamentul unei alte școli scrupuloase în privința ținutei elevilor se regăsește regula purtării pantofilor minimum “70% albi”. Evaluarea acestui procent este, după cum ne așteptam, extem de dificilă.
 9. O altă școală din America interzice elevelor să poarte încălțăminte care lasă degetele de la picioare la vedere, deoarece “degetele îi duc pe băieți cu gândul la bebeluși, ceea ce le poate direcționa atenția către imagini sexuale”.
 10. Cuvântul “plictisitor” este interzis în regulamentul intern al unei școli americane, pentru a face conversațiile mai “interesante” între elevi și profesori.
 11. În Virginia de Vest, elevii unei școli generale nu sunt primiți la ore dacă respirația lor miroase a ceapă.

 

 

 

Comments are closed.