Adolescenții au o minte dinamică, deschisă și avidă de nou. Acum creativitatea abundă, la fel și curajul și curiozitatea. Această vârstă a tranziției către maturitate vine și cu multe provocări, confuzie, emoții greu de stăpânit. Doar așa se formează viitorul adult sănătos și puternic.

Creierul unui adolescent este construit astfel încât să depășească orice obstacol, chiar dacă uneori pare că lucrurile scapă de sub control. Așa cum un șofer bun nu își poate perfecționa aptitudinile pe o șosea dreaptă, un adolescent trebuie să-și ducă luptele până la capăt pentru a se șlefui dintr-o piatră brută, într-un frumos diamant.

Iată ce se întâmplă, de fapt, în creierul unui adolescent!

Creierul adolescentului este într-o continuă schimbare, care poate fi influențată

Tranziția de la adolescență către maturitate durează până în jurul vârstei de 24 de ani. În tot acest timp, creierul trebuie să acumuleze cunoștințe și experiențe care permit adevărata cunoaștere a lumii din jur. Miliardele de neuroni formate până la pubertate așteaptă să fie utilizate intens în acest scop.

Pentru a deveni mai puternic și mai eficient, creierul are nevoie să fie ghidat sau influențat în a se dezvolta la capacitate maximă. Adolescentul poate contribui la acest proces important făcând cât mai multe lucruri în care vrea să se perfecționeze. Fiecare experiență schimbă propriu-zis creierul.

Aptitudinile care se dezvoltă în adolescență sunt cele mai durabile și bogate din tot parcursul vieții.

Creierul adolescentului este o mașină sport cu frânele slabe

Capacitățile creierului se dezvoltă și se întăresc din spate în față, începând de la amigdală (implicată în reacțiile impulsive, emoționale, instinctive și chiar agresive). Această regiune cerebrală este minunată pentru supraviețuire, însă nu ajută prea mult în luarea corectă a deciziilor, așa cum o face cortexul pre-frontal (responsabil cu partea sensibilă, logică și calmantă a creierului).

Iar cum cortexul pre-frontal se dezvoltă plenar abia la 24 de ani, luarea deciziilor, capacitatea de rezolvare a problemelor și relaționarea cu cei din jur sunt influențate preponderent de amigdala cerebrală. Iată de ce creierul unui adolescent este comparat de psihologi cu o mașină sport puternică, dotată însă cu frâne foarte slabe.

Din acest motiv, adolescenții au nevoie să fie temperați, cu blândețe, din avântul lor în a-și asuma riscuri. Este întotdeauna bine să facă un pas înapoi, să privească imaginea de ansamblu și abia apoi să sară. Soluția este să-și asculte intuiția, acea voce interioară care răsună pe baza amintirilor, înțelepciunii și experiențelor acumulate la nivel inconștient.

Creierul adolescentului este o fereastră deschisă

Cu miliarde de neuroni care așteaptă să fie folosiți, creierul unui adolescent este influențat de lucrurile la care este expus, bune sau rele. Acest lucru îl face foarte vulnerabil stresului și adicțiilor. Astfel, experiențele la care adolescenții aleg să se expună sunt cele care le modelează în mare măsură creierul și, implicit, viitorul.

Creierul unui adolescent nu este specializat încă în multi-tasking

La vârsta adolescenței, creierul nu se poate concentra la fel de bine pe mai multe lucruri în același timp. Activitățile făcute simultan au toate șansele să fie îndeplinite prost. Iată de ce riscul de a conduce și a vorbi la telefon în același timp, de pildă, ar fi un risc imens în adolescență. Sau de ce învățatul ascultând muzică sau cu televizorul aprins nu este deloc o idee bună. Aceasta este perioada în care fiecare lucru merită toată atenția adolescentului.

Creierul adolescentului are cea mai mare nevoie de somn

Întrucât creierul se dezvoltă într-un ritm amețitor la această vârstă, are nevoie de un program de odihnă regulat și suficient de generos (psihologii recomandă chiar 9-10 ore de somn pe noapte).

Somnul ajută la regenerarea neuronilor, fixarea informațiilor și a amintirilor, perfecționarea memoriei și chiar la echilibrarea emoțională. Privarea de somn duce la agravarea acneei, tulburări alimentare, stări de dispoziție oscilante, capacitate redusă de învățare, creativitate scăzută și memorie slabă.

Creierul unui adolescent poate percepe greșit emoțiile altora

La vârsta adultă, empatia este posibilă prin folosirea cortexului pre-frontal, care ajută la descifrarea corectă a emoțiilor celor din jur. În adolescență, când amigdala cerebrală preia controlul, această capacitate lipsește. Prin umare, adolescenții au tendința să interpreteze greșit trăirile și reacțiile celor din jur, în special când discutăm despre furie sau agresivitate.

Din acest motiv, adolescenții au nevoie să fie ajutați în a intepreta emoțiile oamenilor cu care interacționează și în a învăța cum să stabilească relații armonioase cu cei din jur. Acum este momentul cel mai bun de a-și antrena prudența, autocontrolul și diplomația.

Tuturor acestor caracteristici ale creierului unui adolescent li se adaugă și influența hormonilor, a nevoii de a deveni independent și a dorinței de fi perceput pozitiv de cei din jur. Analizând toate aceste aspecte, putem înțelege de ce au nevoie adolescenții de sprijin în a depăși cu brio această perioadă de tranziție și de ce trebuie să găsim în noi resurse să-i sprijinim necondiționat pe tot parcursul călătoriei lor către maturitate.

 Citește și:

Idei de activități pentru copii care dezvoltă inteligențele multiple

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.