Procentul în care se spune că ne folosim cu adevărat creierul variază de la o teorie la alta, însă un lucru rămâne cert: capacitățile noastre cerebrale sunt uimitoare, indiferent de limitele pe care ni le impunem. Acest mesaj extrem de important trebuie să ajungă mai ales la copiii noștri. Orice țel ne-am dori să atingem este tangibil, câtă vreme înțelegem principiile pe baza cărora funcționează creierul uman.
V-am pregătit o listă de 9 capacități ale creierului care dovedesc să suntem capabili să ne îndeplinim cele mai ambițioase scopuri.
- Creierul nostru nu face diferența dintre realitate și imaginație
Creierul uman reacționează la orice fel de gând, fie că se naște dintr-o fantezie sau dintr-o situație reală. Tocmai prin acest principiu se explică de ce oamenii care percep lumea înconjurătoare cu multă imaginație sunt mai fericiți și mai predispuși succesului. Din același motiv, corpul uman reacționează uneori pozitiv la tratamentele placebo.
- Efortul intelectual nu obosește creierul
Senzația de oboseală a creierului este cauzată de cumulul emoțiilor. Studiile de specialitate au demonstrat că, în timpul efortului intelectual, compoziția fluxului de sânge care circulă la nivel cerebral rămâne neschimbată (așa cum nu se întâmplă în cazul sângelui care circula prin vene în timpul efortului fizic, de exemplu).
- Creierul are nevoie de curățenie
Mai mult de jumătate din gândurile de azi provin din experiențele de ieri. Cercetătorii au descoperit acest fenomen, încercând să explice cum își pot schimba percepția asupra lumii oamenii pesimiști. Astfel, pentru a reacționa pozitiv în diversele circumstanțe și pentru a atrage succesul, oamenii trebuie să-și curețe mintea de gândurile negative din trecut.
- Vedem ceea ce gândim
Gândurile noastre se transformă în experiențe de viață. De exemplu, dacă o persoană visează la o excursie la Paris, va sesiza în jur simboluri care îi va aduce mereu în atenție capitala franceză. Dacă vreți ca lucrurile din jur să se schimbe, transformați-vă gândurile astfel încât să se întâmple ceea ce gândiți.
- Creierul are nevoie de antrenament
Creierul, la fel ca mușchii, are nevoie de antrenament constant. Învățarea continuă, mișcarea în aer liber, alimentația sănătoasă, somnul de calitate, călătoriile, activitățile noi, luarea de notițe, dansul și chiar și jocurile video sau de societate mențin creierul în formă.
- Creierul nostru nu doarme niciodată
Chiar și când dormim, creierul nostru continuă să muncească din greu. Mai mult decât atât, activitatea lui este chiar mai crescută decât în timpul zilei, când ne aflăm în stare conștientă.
- Putem alege amintirile pe care dorim să le reținem
Pentru a “stoca” noi informații, creierul are nevoie să scape de informații vechi. Chiar dacă ni se pare imposibil să alegem ce date vrem să reținem, acest lucru este complet realizabil prin folosirea mai frecventă a informațiilor pe care vrem ni le amintim pe termen lung.
- Creierul este insensibil la durere
Creierul nostru reacționează la durere, însă nu o simte propriu-zis, din lipsa receptorilor durerii de la nivelul corpului. Acest lucru nu se aplică însă vaselor de sânge, nervilor și țesuturilor din jurul creierului.
- Oamenii au capacitatea de a-și schimba creierul
Orice fel de activitate ne ajută creierul să genereze noi conexiuni neuronale. Dacă trăim cu senzația că nu vom obține niciodată o promovare la serviciu, de pildă, această idee ne va rămâne impregnată în inconștient și ne va influența negativ performanța profesională. În schimb, dacă ne concentrăm pe ideea că vom avea succes, creierul însuși ne va oferi oportunitățile necesare să ne atingem acest scop.
Citește și:
Informații fascinante despre creier (video)