Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, multe joburi de bază în prezent ar putea sa dispară. Pentru că este important să ne pregătim copiii pentru viitor, ar fi ideal să le cultivăm talentele native și inteligența în direcții cât mai vaste și nu pentru o meserie anume, ne avertizează specialiștii.

Andrew McAfee, directorul MIT Initiative, a dezbătut în cadrul unei conferințe TED Talk acest subiect dedicat joburilor din viitor în țările dezvoltate. McAfee sugerează că productivitatea crescândă a mașinăriilor sofisticate și a computerizate va ajunge, în cele din urmă, să excludă nevoia de resurse umane în mai multe domenii profesionale. Ira Wolfe, președintele Success Performance Solutions și expert în tendințele forței de muncă la nivel mondial, estimează ca circa 50% din joburi vor ajunge pe cale de dispariție în următorii 20 de ani.

Iată care sunt acele joburi cel mai predispuse să dispară în viitorul apropiat!

1. Ingineria în domeniul construcțiilor

Thomas Frey, manager la Institutul DaVinci, crede că industria construcțiilor va suferi schimbări dramatice pe fondul problemelor legate de sănătate și protecția mediului. Frey prezice că marile companii se vor transforma în firme tot mai mici, iar liniile electrice și fabricile de cărbune vor fi înlocuite cu tehnologii mai curate. Rolul inginerilor în domeniul construcțiilor și al transporturilor se va dimina semnificativ. Vestea bună este că se vor naște noi specializări în domeniul ingineriei, adaptate tehnologiilor revoluționare.

2. Curieriatul și taximetria

Livrarea coletelor va trece curând în slujba dronelor și a mașinilor care se conduc singure. Amazon testează deja multe serii de drone proiectate în acest scop, după ce a primit aprobarea importantei instituții FAA (Federal Aviation Administration). Dispecerii din domeniul livrărilor, sistemele de monitorizare a traficului, inginerii din transport și echipajele de urgență vor înlocui curierii și șoferii de taxi.

3. Agenții de turism

Foarte multe platforme online permit turistilor să-și rezerve singuri, online, sejururile de vacanță. Jobul agenților de turism este considerat de specialiști a fi în topul celor aflate pe cale de dispariție, de vreme ce site-urile dedicate acestui serviciu sunt mult mai eficiente decât cel mai iscusit agent din domeniu.

Sistemele computerizate permit identificarea imediată a nevoilor turistului, furnizarea obiectivă a informațiilor necesare și găsirea celor mai avantajoase oferte, fără perceperea unui comision. Rob Rawson, co-fondatorul Staff.com, preconizează că nu va mai fi nevoie de agenți de turism până în anul 2025.

4. Controlorii de trafic aerian și piloții

Pilotul John L. Petersen prevede că dronele și alte dispozitive de călătorie care nu necesită ghidaj uman vor fi integrate masiv în flota aeriană mondială. Agenții specializați în inteligență artificială vor căuta și vor colecta informații (legate de veme sau planuri de zbor) la fel de bine ca piloții. Elicopterele de marfă cu dronă sunt deja folosite în Afganistan de Corpul Marin.

5. Contabilii

Tot Rawson prezice că inteligența de business furnizată de contabili este crucială în luarea deciziilor strategice. Însă anumite softuri precum QuickBooks pot emite rapoarte în timp real, mult mai eficient decât o persoană, fiind capabile să realizeze conexiuni complexe, prin algoritmi și alte mecanisme complexe.

6. Translatorii

Nuanțele fiecărei limbi sunt încă geu de interpretat de un computer, fiind în prezent de ajutor, însă nu în totalitate. Potrivit The Economist, vânzările din industria interpretării limbajului ating cifra de 37 de miliarde de dolari anual. Acest lucru înseamnă că Google și alte companii de top din aria tehnologiei continuă să-și perfecționeze soluțiile în acest sens. Într-o zi, este posibil ca translatorii să nu mai fie necesari.

7. Jurnaliștii din presa scrisă

Careercast a inclus reporterii din presa scrisă pe lista joburilor “muribunde”, de când presa online a traversat o evoluție fantastică și a devenit sursa principală de informare la nivel mondial.

Citește și:

Motivele pentru care elevii mai puțin silitori ajung uneori să aibă mai mult succes decât cei sârguincioși

Creier de maimuță sau de șopârlă? Testul simplu care ne învață cum să gestionăm conflictele

Comments are closed.